Săptămâna aceasta a apărut, la Editura Universității din București, volumul „Categorii și formule”, al cărui autor este directorul onorific al CCEA, prof. dr. Valentin Mureșan. Lucrarea conține studii ce oferă interpretări inedite asupra unor teme precum etica aristotelică şi cea kantiană.
Valentin Muresan este profesor de filosofie morală la Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti. Este Distinguished Research Fellow of Oxford Uehiro Center for Practical Ethics și membru al Comitetului editorial al Journal of Applied Ethics and Philosophy, Hokkaido University, Japan. A fost membru fondator și director al Centrului de Cercetări în Etică Aplicată al Universității din București și decan al Facultății de Filosofie.
A scris comentarii detaliate la Republica, Etica Nicomahică, Întemeierea metafizicii moravurilor și Utilitarismul, precum și prima carte românească pe tema managementului eticii. A editat 15 cărți și a tradus din J.S. Mill, R.M. Hare, B. Williams, G. Moore, H. Prichard etc. Este unul dintre susținătorii activi ai stilului analitic de filosofare. A publicat articole în reviste din Polonia, Japonia, Chile, Spania etc. A publicat mai multe cărți în limba engleză: From Eudaimonia to Happiness, A Walk through Aristotle´s Ethics, A Commentary to Mill´s Utilitarianism.
A publicat lucrări de filosofie morală (Platon, Aristotel, Kant, Mill, Hare), precum şi lucrări de etică aplicată (Managementul eticii în organizaţii, 2009; Fericirea, datoria şi decizia etică, 2010). A editat mai multe volume pe teme de filosofie morală şi filosofie generală şi e interesat atât de etica aplicată (instituţionalizarea eticii), cât şi de cea teoretică.
Domeniile sale de interes sunt teorii etice, managementul eticii în organizaţii și etica în cercetare.
Prima parte a volumului Categorii și formule, intitulată Aristotelice, are drept scop reconstituirea unei metode logico-lingvistice de discernare între părțile esențiale și cele neesențiale ale fericirii plecând de la teoria predicatelor a lui Aristotel și de a arăta apoi că viața morală face parte și ea din nucleul definițional al fericirii, nu și „bunurile exterioare” (care îi sunt părți proprii) și că Stagiritul dizolvă într-un singur concept aceste două moduri de viață reușită: contemplarea și viața civică.
În partea a doua a lucrării – Kantiene, punctul de plecare este cadrul cel mai general, sensul „revoluției” înfăptuite de Kant în metafizică, și problema specificului științei naturii bazate pe principii apriori și a posibilității unor transferuri metodologice înspre o știință a moralei. Modul cel mai profitabil de a introduce această problematică nu e cel istoric, ci e studiul felului în care concep epistemologii actuali tipurile de teoretizare în știință. Apoi, pe această bază, descifrând prin analogie felul în care gândea Kant conceptul de teorie științifică, se clarifică specificul abordării kantiene a moralei în cadrul unei arhitecturi teoretice astfel reconstituite, se urmărește felul în care soluționează el problema conexă a compatibilizării responsabilității morale (a libertății) cu «dogma» determinismului absolut presupusă de știința clasică.
Acad. Ilie Pârvu afirmă despre acest volum: „Reconstrucția și analiza lui Kant din această carte m-au convins pe deplin. Este o realizare completă, de o limpezime și o profunzime pe care nu le-am întâlnit nicăieri. Nu e doar un proiect sau o schiță, ci un program realizat pe deplin și cu mare finețe teoretică. O construcție amplă, realizată în detalii până la capăt. Foarte frumos se explică semnificația conceptelor-structuri. Și corelația cu law-constitutive approach. Dar realizarea care este o adevărată lovitură de maestru este desfășurarea argumentativă și teoretică până la capăt a programului kantian. Nu am întâlnit ceva comparabil. Partea despre Kant din această lucrare – autor cu care sunt mai familiarizat – mi-a produs o mare satisfacție”.
Iar conf. dr. Alexander Baumgarten afirmă: „Citind Categorii și formule am putut admira precizia și atenția reconstrucției Eticii nicomahice, cu precădere a doctrinei fericirii și a implicațiilor ei individuale și politice. Metoda reconstrucției raționale, deschisă spre eseul filosofic și spre judecățile care asumă o profunzime istorică și hermeneutică, poate fi coniderată o adevărată coloană vertebrală a volumului”.
Volumul Categorii și formule poate fi achiziționat de la Librăria Universității din București (Bd. Regina Elisabeta, nr. 4-12) sau online aici.