Binefacerea eficientă

Așa cum cred că anticipați deja, voi vorbi despre actele de caritate și metodele prin care îi putem face pe cei din jurul nostru să înțeleagă cât mai bine importanța eficienței unei acțiuni de binefacere.

 

Desigur, cu toții am auzit de zeci de campanii umanitare promovate la televizor, radio, internet sau chiar abordarea oamenilor direct pe stradă. Toate acestea ne fac să fim din ce în ce mai sceptici în privința impactului binefacerii, de care nu întotdeauna se bucură cei care au într-adevăr nevoie.

 

Cu toate acestea voi îndrăzni să vă prezint circumstanțele prin care câțiva studenți ai Facultății de Filosofie, Universitatea din București, s-au mobilizat și au reușit să strângă o suma de bani cu care se vor cumpăra filtre de purificare a apelor contaminate din Africa. În cadrul seminarului de Teorii etice am pus în discuție mai multe probleme cu care se confruntă la momentul actual oamenii din Africa și am jucat jocul binefacerii, promovat de Peter Singer prin dezvoltarea mișcării altruismului eficient. Altruismul eficient ne spune că putem alege unde să donăm nu doar cu inima, ci și cu rațiunea, adică putem formula argumente și utiliza date empirice pentru a determina ce cauze sunt mai importante și ce acțiuni fac cel mai mult bine.

 

În cadrul jocului binefacerii, fiecare student trebuia să își expună alegerea făcută cu privire la distribuirea banilor adunați si sa vină cu câteva argumente în susținerea ei. În urma discuțiilor și a analizei statisticilor făcute de experți în legătură cu rata de mortalitate existentă în acele zone, am hotărât că apa contaminată produce cel mai mare număr de victime. De asemenea, argumentul că este mai important să tratăm cauzele și nu efectele a fost cel mai convingător.

 

Cu doar 115 RON vor fi cumpărate aproximativ 16 filtre pentru purificarea apei, salvând sute de oameni de boli fatale. Vă îndrumăm călduros să încercați altruismul eficient, ce are un rezultat vizibil în conștientizarea acestor probleme atât de grave.

 

Mai multe detalii despre jocul binefacerii puteți găsi aici: http://www.thelifeyoucansave.org/Giving-Games

 

Ionica Bâznă este studentă la Facultatea de Filosofie, Universitatea din București, specializarea Studii Europene

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solverwp- WordPress Theme and Plugin