CCEA, reprezentat în rețeaua europeană de promovare a cercetării de frontieră „Ambasadori pentru ERC”

Luni, 28 aprilie, a avut loc la Bruxelles evenimentul de lansare a rețelei „Ambasadori pentru ERC”, inițiativă comună a Consiliului European pentru Cercetare (ERC) și Asociației Beneficiarilor de Granturi ERC (AERG), ce are ca scop susținerea cercetării de frontieră în statele membre ale Uniunii Europene și țările asociate programului Horizon Europe. În cadrul evenimentului, Mihaela Constantinescu, director executiv al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată (CCEA) și lector la Facultatea de Filosofie a Universității din București, a fost desemnată Ambasador ERC din partea României.

 

Organizat în cadrul reuniunii plenare a Consiliului Științific ERC și cu participarea Președintei ERC, Maria Leptin, evenimentul oficial de lansare a rețelei „Ambasadori pentru ERC” a reunit ambasadorii desemnați la nivelul statelor europene pentru a promova cercetarea de frontieră. Ambasadorii ERC au fost desemnați în urma unei selecții competitive din rândul beneficiarilor prestigioaselor granturi de cercetare de frontieră acordate de Consiliul European de Cercetare. Aceștia vor avea rolul de a susține și promova importanța finanțării cercetării de frontieră în rândul decidenților politici, mass-media și comunităților locale.

Inițiativa „Ambasadori pentru ERC” reunește efortul comun al Consiliul European de Cercetare (ERC – European Research Council) și al Asociației Beneficiarilor de Granturi ERC (AERG – Association of ERC Grantees). ERC este principala instituție europeană de finanțare a cercetării de frontieră, ce promovează excelența științifică în toate domeniile de cercetare prin patru scheme principale de granturi ERC (Starting Grants, Consolidator Grants, Advanced Grants și Synergy Grants). Organizația non-profit AERG reunește cercetători excepționali, foști și actuali beneficiari ai granturilor ERC, provenind din peste 10.000 de experți de top din întreaga Europă. Mai multe detalii despre inițiativa „Ambassadors for the ERC Network” pot fi consultate aici.

Mihaela Constantinescu este lector la Facultatea de Filosofie a Universității din București și director executiv al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată (CCEA). În anul 2023 a obținut o finanțare de 1,5 milioane euro în cadrul competiției ERC Starting Grants pentru proiectul de cercetare avataResponsibility („Avatar agency. Moral responsibility at the intersection of individual, collective, and artificial social entities in emergent avatar communities”). Implementat la Centrul de Cercetare în Etică Aplicată în perioada ianuarie 2024 – decembrie 2028, proiectul avataResponsibility explorează influența avatarurilor digitale și robotice bazate pe inteligență artificială asupra comportamentului moral, în raport cu practicile de atribuire a responsabilității morale individuale și colective. Detalii despre proiectul avataResponsibility sunt disponibile aici.

Cu o tradiție de două decenii, Centrul de Cercetare în Etică Aplicată (CCEA) din cadrul Facultății de Filosofie, Universitatea din București, este singura instituție românească unde se studiază și se cercetează sistematic disciplinele etice, de la teoriile morale clasice la bioetică, etica inteligenței artificiale sau etica mediului și afacerilor. Centrul şi membrii săi îşi asumă rolul de a impulsiona dezbaterile academice și de a încuraja reflecția publică rațională asupra subiectelor de etică aplicată şi filosofie morală. Astăzi, CCEA găzduiește proiecte de cercetare de anvergură, precum avataResponsibility, proiect câștigător al prestigioasei competiții europene ERC Starting Grants.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solverwp- WordPress Theme and Plugin