avataResponsibility Workshop: Where no proxy has gone before: avatars & responsibility frameworks

Avataruri digitale și robotice, în dezbatere la workshopul:

„Where No Proxy Has Gone Before: Avatars & Responsibility Frameworks”

 

 

Pe 10 și 11 octombrie 2024, în intervalul 11:00-16:00, Centrul de Cercetare în Etică Aplicată (CCEA) găzduiește la Facultatea de Filosofie a Universității din București workshopul internațional Where No Proxy Has Gone Before: Avatars & Responsibility Frameworks, eveniment în limba engleză, în format fizic, la care participă cercetători recunoscuți pentru activitatea lor interdisciplinară în domenii precum etica tehnologiei, filosofie morală, psihologie morală, inteligență artificială și robotică. Workshopul este organizat în cadrul avataResponsibility, proiect de cercetare finanțat de European Research Council, prin programul HORIZON-ERC.

 

Evenimentul este dedicat noilor probleme morale ridicate de utilizarea avatarurilor digitale și robotice în contexte de inovație tehnologică accelerată, precum dezvoltarea modelor lingvistice mari (Large Language Models) și a spațiilor virtuale de tip Metaverse. Avatarurile sub formă de reprezentări digitale sau robotice ale unei persoane, în medii virtuale sau fizice, sunt utilizate în domeniul sănătății, al educației, la locul de muncă sau pentru interacțiuni sociale. Denumite alternativ gemeni digitali/ robotici, clone sau duplicate ale unor persoane reale, avatarurile personale pot fi combinate cu tehnologii de Inteligență Artificială, precum modele lingivistice, pentru a facilita teleoperarea asincron a acestora. Acest lucru generază noi întrebări în privința modului în care recunoaștem calitatea de agent moral a utilizatorilor și atribuim responsabilitate morală pentru acțiuni, fie ele virtuale sau fizice.

 

Prima zi a evenimentului – joi, 10 octombrie – este deschisă de Paula Sweeney (Universitatea din Aberdeen), recunoscută pentru contribuțiile sale în domenii precum robotică socială și avaturi personale. Acesteia i se vor alătura Stefano Dafarra (Artificial and Mechanical Intelligence, Istituto Italiano di Tecnologia), Alex Dancu (Augmented Human Lab, Singapore), Faez Aghaee (Universitatea din Aarhus) și Mihaela Constantinescu (CCEA, Facultatea de Filosofie, Universitatea din București).

 

Vineri, 11 octombrie, evenimentul continuă cu invitați precum Daniele Pucci (Artificial and Mechanical Intelligence, Istituto Italiano di Tecnologia), coordonatorul sistemului robotic avatar ICUB3,  Kathryn Francis (Universitatea din Keele), Fabio Patrone (Universitatea din L’Aquila) și Emilian Mihailov (CCEA, Facultatea de Filosofie, Universitatea din București). Cele două zile ale workshopului se încheie cu o masă rotundă a echipei de proiect avataResponsibility, cercetători ai Centrului de Cercetare în Etică Aplicată: Mihaela Constantinescu (director de proiect), Emilian Mihailov, Constantin Vică, Radu Uszkai, Cristina Voinea, Anda Zahiu și Mihnea Dobre. Dezbaterea va fi dedicată noilor direcții de cercetare în domeniul avatarurilor și al responsabilității morale.

 

Accesul este deschis studenților, cercetătorilor, profesorilor și tuturor celor interesați de subiecte de actualitate din etica aplicată, în limita locurilor disponibile. Mai multe detalii despre eveniment și invitați sunt disponibile aici.

 

Workshopul Where No Proxy Has Gone Before: Avatars & Responsibility Frameworks este organizat în cadrul avataResponsibility, proiect de cercetare finanțat de European Research Council, prin programul HORIZON-ERC. AvataResponsibility explorează influența utilizării avatarurilor care integrează sisteme de inteligență artificială asupra comportamentului și practicilor morale și este implementat în perioada 2024-2028 la Centrul de Cercetare în Etică Aplicată din cadrul Facultății de Filosofie, Universitatea din București. Workshopul face parte din seria de evenimente Responsibility Matters.

 

Workshop avataResponsibility _ Schedule-3

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solverwp- WordPress Theme and Plugin